Pedagógiai és módszertani

tanácsadó

Az ősz kincsei

Az ősz a betakarítás időszaka, amely egyben igen hálás téma a csoportszobákban is, hiszen számtalan munka kapcsolódik hozzá. Korosztálytól függően ugyanazt a munkát más-más technikával lehet elkészíteni.

A kiscsoportosoknak a tépkedés megy jobban, a nagyobbacskák már jobban használják az ollót is, a nagycsoportosok pedig szívesen festenek és vagdosnak, állítanak össze képeket.

A következő munkákon bármely csoport szívesen dolgozik. A kiindulás a kicsiknél színes papír, amelyből tépkedhetnek, és kialakíthatnak egy ládikót. A középsősök ugyanabból a papírból megpróbálhatják a kereteket kivágni. A nagyok már festhetnek is, és azt alakíthatják ládikóvá. Az erdőjárás során szívesen gyűjtünk gombát, gyümölcsöket. A hideg beköszöntével itt az idő, hogy a szabadban szerzett tapasztalatainkat a kézművességnél kamatoztassuk! Majd az almákat, paradicsomokat, körtéket, ugyanazon technikával képezhetik.

Az alábbiakban néhány könnyen elkészíthető, őszi termést, kelléket mutatunk be.


Őszi kert gombával

Szerencsés esetben alkalmunk nyílik egy rövid sétát tenni egy közeli erdőben vagy parkban, és megfigyelni a szabadban nyíló gombákat. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a piacról beszerzett gombát, vagy természetkönyvben ábrázolt képet is megcsodálhatunk.

Anyagszükséglet:  
– színes papír,
– spatula,
– olló,
 – ragasztó,
– festék,
– rajzlap.

Az elkészítés menete:  
– Első lépés: a gomba törzsének kialakítására egy spatula szolgál, amelyet sötétbarnára festünk be.
– Második lépés: a kalapkáját piros papírból vágjuk ki, festhetünk rá pöttyöket is. Ennek elkészítése is a korosztályhoz igazodhat.
– Harmadik lépés: a gomba köré kerítést és őszi tájat, kertet festhetünk.

2017-11-16Pammer StellaKézműves-foglalkozások

cikk